O nama
Ordinacija
Galerija slika
O ambulanti
Testovi kod rasnih pasa
Zakazivanje
  Kontakt  

 
Preventiva
Interna
  Hirurgija  
  Porodiljstvo  
  Dermatologija  
     
  Ultrazvuk  
  Rendgen  
  Laboratorija  
  Antibiogrami  
  CLONE SERBIA-banka sperme,veštačko osemenjavanje zamrznutim i ohladjenim semenom  
  Mikroskopija  

 
Novosti
Zanimljivosti
  Zanimljivi slučajevi

Porodiljstvo

 

Za uspesno odgajeno leglo treba se pripremiti mnogo pre stenjenja kuje a nekad i pre parenja.
Najveci broj kuja ulazi u "teranje" svakih 6 meseci, a prvi put pre prve godine mada ima slucajeva da teranje krene i posle prve godine. Parenje treba izbegavati sve dok kuja ne dostigne potpun razvoj i u fizickom i u psihickom smislu sto u najvecem broju slucajeva znaci vreme posle treceg teranja.
Kada odlucimo da uparimo kuju, pored odabira pogodnog muzijaka, potrebno je odrediti i pravi dan kada kuju upariti. Za to postoje dva nacina:

-citološki bris
-progesteron test

Citološki bris je manje ali dovoljno pouzdan metod ako ga radi iskusan veterinar. To je subjektivna metoda kojom se na osnovu vrste epitelnih celija procenjuje kada ce kuja uci u estrus. U nasoj ambulanti se rutinski procenjuju citološki brisevi a radi pouzdanije procene pregledi se obavljaju putem kamere .Ovim načinom se u mnogome olakšava procena a koliko se dobro mogu videti ćelije procenite i sami na snimku koji je napravljen u našoj ambulanti.

bris kuje u metaestrusu

Progesteron test zahteva uzimanja uzorka krvi na osnovu kojeg se odredjuje nivo progesterone u krvi i sa velikom tacnoscu se odreduje tacan pocetak estrusa. I jedan i drugi metod je nekad potrebno ponoviti da bi se dobio tacan rezultat.

Jos pre parenja treba otkloniti neke od uzroka neplodnosti. Jos na samom pocetku teranja treba uraditi bakterioloski bris vagine ne bi li se eliminisala mogucnost postojanja bakterijske infekcije, ili ako ona postoji da bi se na vreme lecila. Bris treba ponoviti i posle parenja i na polovini skotnositi. Kuji u meduvremenu treba poboljsati kvalite hrane,smanjiti obim a povecati broj obroka.

Kuja nosi od 58 do 68 dana a u proseku 62-63 dana. Uz ultrazvucno pracenje trudnoce nije opasno cekati i neki dan duze. U veterinarskoj ambulanti "Radicevic" zabelezeno je vise slucajeva trajanja trudnoce i po 71 dan. Uz pravilnu ultrazvucnu dijagnozu, vitalnost stenaca i pracenja vitalnih parametara na svet su uvek dolazili vitalni i zivi stenci.

KADA CE…..? Prve znake stenjenja kuja pokazuje 24 h pre samog pocetka stenjenja. Kuja lize vulvu, uznemirena je, nekad odbija hranu, sprema leglo sto se ogleda u kopanju i cepanju neke krpare. Neke kuje su mnogo stalozenije i mirno produ ovaj period, a nama preostaje jos jedan rezervni metod-temperatura kod kuje pada ponekad i za citav stepen 10-tak sati pre stenjenja tako da redovnim merenjem temperature možemo predpostaviti kada će nastupiti štenjenje.. Samo stenjenje je prirodan cin i vecina kuja kroz njega prode bez problema. Ako ipak dode do problema (slabi naponi ,dug period izmedu izlaska dva steneta, stenjenje mrtvih stenaca) pozovite vaseg veterinara.
Neke rase su problematicne prilikom stenjenja pa se treba posavetovati sa veterinarom ukoliko posedujete neku od navedenih: rasa-engleski bulldog, pekinezer, civava, kao idrugi psi patuljastih rasa.

Nekada se može desiti da je neophodno uraditi operaciju ne bi li spasili i kuju i štence.Samu operaciju,ako se uradi na vreme,kuja i štenci podnose veoma dobro.Evo nekoliko primera carskog reza

carski rez-kuja bolonjezera

Klikni na sliku da bi je zumirao

  carski rez -pudlica  


Kontakt podaci

Ulica Glavna 124.
34 000 Kragujevac
tel: +381 34 301 751
mob: +381 64 120 43 34
mail: betamark@ptt.rs

Radno vreme

radnim danom:0900 2000
subotom:      0900-1400

nedeljom:   1000-1100

Za sve hitne intervencije radimo od 00.00-24.00h sa pozivom na mobilni telefon 064 6232100. Telefoni u ambulanti su 034 /301 751i 034 336 550.2003 ProXY, copyright