O nama
Ordinacija
Galerija slika
O ambulanti
Testovi kod rasnih pasa
Zakazivanje
  Kontakt  

 
Preventiva
Interna
  Hirurgija  
  Porodiljstvo  
  Dermatologija  
     
  Ultrazvuk  
  Rendgen  
  Laboratorija  
  Antibiogrami  
  CLONE SERBIA-banka sperme,veštačko osemenjavanje zamrznutim i ohladjenim semenom  
  Mikroskopija  

 
Novosti
Zanimljivosti
  Zanimljivi slučajevi

Interna

 

Problemi sa usima su najcesci zdravstveni problemi koji se mogu videti u svim veterinarskim ambulantama.Ucestalost ovih problema lezi u cinjenici da je grada usnog kanala kod pasa idealna sredina za zivot mikroorganizama. Slaba ventilacija,nabori usne skoljke, polozaj usnog kanala su samo neki od faktora koji cine uvo idealnom sredinom za razvoj mikroorganizama. Primer za psa koji je najpodlozniji ovakvim problemima je koker spanijel.

Najcesci “okidac” za nastanak infekcije je ulazak tecnosti u usni kanal. Usled slabe ventilacije voda teze isparava,a toplota i sadrzaj koji se u usnom kanalu normalno nalazi cine idealnu kombinaciju za rast bakterija. Vlazno, toplo i tamno je kombinacija u kojoj bakterije najbolje uspevaju. U usnom kanalu i normalno postoje bakterije koje ne izazivaju oboljenje. Medutim kada se susretnu losi uslovi-vlaznost, prljavstina, toplota i pogresne bakterije-Staphylococcus i Pseudomonas, koje mogu da prevladaju normalnu mikrofloru, dolazi do oboljenja.

Usled reakcije tkiva na infekciju luci se vise usne masti, dolazi do upale, povecanje dotoka krvi sto dovodi do povecanja temperature, luci se histamin – materija koja dovodi do svraba i cesanja a usled toga i do otoka i ostecenja tkiva. Sve ovo dovodi do velikog problema na koji se mora brzo reagovati da ne bi ovakvo akutno stanje preslo u hronicnu infekciju koju je vrlo tesko leciti.
Prvi korak u lecenju upale spoljasnjeg usnog kanala je temeljno i dubinsko ciscenje uha.Veterinar ce odrediti vrstu antibiotika i nacin davanja u zavisnosti od uradenog antibiograma i tezine infekcije.Takode ce odluciti i o koriscenju kapi za usi.Odredivanje vrste infekcije je vrlo bitno jer se pored bakterija u uhu mogu naci i gljivice i paraziti a ovo je veoma bitno jer se prema tome i odreduje terapija.
Desava se da i pored terapije upala uha ne moze biti sanirana pa se pristupa hiruskom resenju problema,posebno kod hronicnih infekcija.
Sve ovo se moze izbeci redovnom kontrolom usnog kanala i na svaku sumnjivu promenu u izgledu uha treba se obratiti veterinaru koji ce na osnovu pregleda ustanoviti o cemu se radi.

 
Kontakt podaci

Ulica Glavna 124.
34 000 Kragujevac
tel: +381 34 301 751
mob: +381 64 120 43 34
mail: betamark@ptt.rs

Radno vreme

0900 - 2000
subotom:      0900-1400

nedelja:  1000-1100

Za sve hitne intervencije radimo od 00.00-24.00h sa pozivom na mobilni telefon 064 120 43 34. Telefon u ambulanti je 034 /301 751.2003 ProXY, copyright